Brytfanna to naczynie, dzięki któremu pieczenia staje się znacznie przyjemniejsze. Możemy przygotować w niej wiele pysznych dań. Jaka brytfanna sprawdzi się jednak najlepiej? Na co warto zwrócić uwagę przy jej kupnie?
Można być nawet najlepszym kucharzem, ale bez odpowiednich naczyń i akcesoriów i tak nie wyczarujemy pysznej potrawy. Dlatego też koniecznie zadbajmy, by nasza kuchnia wyposażona była we wszystkie niezbędne elementy. Prócz zwykłych garnków i patelni, potrzebne jest nam także naczynie, które pozwoli nam na przygotowanie dań w piekarniku. W tym przypadku najlepszym wyborem będzie brytfanna. Jest bardzo uniwersalna, praktyczna i łatwa w użyciu. Będziemy mogli przyrządzać w niej wspaniałe pieczenie mięsne, zapiekanki, gulasze i właściwie wszystkie dania jednogarnkowe. Zanim jednak udamy się na zakupy, dowiedzmy się, jak wybrać dobrą brytfannę.
Brytfanna — na co zwrócić uwagę przy wyborze? (AKCESORIA, RUSZT, POKRYWA)
Decydując się na kupno brytfanny, przy jej wyborze powinniśmy wziąć pod uwagę kilka kwestii. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że naczynie będzie świetnie się u nas sprawdzać. Z pewnością jedną z najważniejszych rzeczy, nad którymi warto się zastanowić, jest pokrywka. W sklepach znajdziemy zarówno brytfanny z nią, jak i bez niej. Szczerze mówiąc, tutaj wybór powinien być jeden. Brytfanna z pokrywką zapewnia nam znacznie więcej możliwości. Dania gotowane pod przykryciem są bardzo soczyste i pełne smaków. A przecież, gdy najdzie nas ochota na pyszną zapiekankę, możemy po prostu nie używać pokrywki.
Przy wyborze brytfanny koniecznie zwróćmy też uwagę na jej kształt, rozmiar oraz głębokość. Parametry te powinny być dostosowane do naszych potrzeb i preferencji. Jeśli nie możemy się zdecydować, dobrym rozwiązaniem będzie kupno brytfanny z funkcjonalną pokrywą. Ten element może bowiem służyć także jako osobne naczynie. Tego typu produkty dostępne są sklepie europ24.pl.
Brytfanna do pieczenia — z jakiego materiału?
Materiał, z jakiego wykonane jest naczynie wykorzystywane do pieczenia, ma bardzo duże znaczenie. Brytfanna powinna być solidna, odporna na działanie bardzo wysokich temperatur, a najlepiej także na uszkodzenia mechaniczne. W tym przypadku do wyboru mamy kilka opcji. Bez wątpienia największą popularnością cieszą się naczynia aluminiowe. Materiał ten doskonale przewodzi ciepło, a dzięki nieprzywieralnej powłoce pozwala na wygodne przyrządzanie wielu dań.
Brytfanny często wykonywane są też z żeliwa. Ich zaletą jest przede wszystkim długowieczność. Są właściwie niezniszczalne. Z drugiej jednak strony, w przeciwieństwie do tych aluminiowych, często powodują przypalanie dań. Ich mycie nie należy więc do najprzyjemniejszych czynności. Niektórzy jednak z pewnością stwierdzą, że warto się nieco poświęcić dla smaku, jaki można uzyskać w żeliwnych naczyniach.
Źródło: Artykuł partnerski