Dietetycy zalecają, aby dieta oczyszczająca nie była zbyt restrykcyjna, bo nie chodzi o to, żeby wyniszczyć organizm, lecz o to, by pobudzić go do metabolizmu i usunąć toksyny. Detoksykacja zazwyczaj trwa dwa tygodnie. W tym czasie warto postawić na produkty o dużej zawartości błonnika, świeże surówki i soki. Trzeba też pić dużo wody mineralnej, na przykład z dodatkiem cytryny.
– W okresie wiosennym szczególnym zainteresowaniem cieszą się diety oczyszczające, które łączą w sobie elementy pozwalające uzyskać smukłą sylwetkę, świetlistą cerę i przygotować się na wakacje – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Aleksandra Osłów, dietetyk Studia Sante.
Dietetycy tłumaczą, że oczyszczenie organizmu z toksyn nie tylko pozwala uzyskać spektakularny efekt odchudzania, lecz także znacznie poprawia samopoczucie. Dzięki niemu zniknie zimowa depresja, a pojawią się siły witalne i chęć do życia. Wszystko trzeba zacząć od zmiany sposobu odżywiania – tłuste i wysokokaloryczne produkty zastąpić takimi, które zawierają składniki odżywcze i poprawiają trawienie.
– Dobrze zbilansowana dieta oczyszczająca powinna zwierać owoce i warzywa ( co najmniej 5 porcji dziennie), odpowiednią ilość płynów (od 1,5 do 2 litrów), musi być także bogata w błonnik. Dodatkowo proces detoksykacji wspomoże picie herbatek ziołowych o działaniu pobudzającym wydalanie moczu. Mogłabym tu zalecić miętę, lukrecję i kolendrę – tłumaczy Aleksandra Osłów.
Posiłki najlepiej przygotowywać samemu ze świeżych, nieprzetworzonych produktów. W tym czasie w osiedlowych warzywniakach pojawia się też coraz więcej nowalijek.
– Podstawą diety są surówki i świeżo wyciskane soki. Jest to niezmiernie istotne z tego względu, że warzywa i owoce zawierają enzymy roślinne, które pomagają naszym komórkom pozbywać się zdegenerowanych struktur i metabolitów, oczyszczając płyny międzykomórkowe. Jeśli nie dostarczymy odpowiedniej ilości enzymów, to może się okazać, że nasze trawienie zostanie mocno upośledzone – wyjaśnia Aleksandra Osłów.
Dieta oczyszczająca zazwyczaj trwa około dwóch tygodni. Jeśli nie mamy aż tyle czasu, to warto przynajmniej zastosować ją przez 3 dni – przedłużony weekend spełni swoje zadanie w podstawowym wymiarze.
– Nie powinniśmy zbyt restrykcyjnie oczyszczać swojego organizmu ze względu na to, że potrzebuje on też związków budulcowych. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna zawierać również zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe i białka. Dodatkowym uzupełnieniem, pozwalającym osiągnąć szybkie rezultaty, jest błonnik, tzw. włókno pokarmowe. Pięknie wymiata on wszelkie zanieczyszczenia z naszych jelit, dbając o to, by nasz brzuch stał się płaski – mówi Aleksandra Osłów.
Dietetycy podkreślają, że niezwykle bogatym źródłem błonnika jest łuska gryczana – produkt od niedawna dostępny na naszym rynku, i otręby.
– Otręby owsiane dodatkowo zawierają beta-glukany. Są to substancje odpowiedzialne za odporność naszego organizmu. Beta-glukan jest frakcją błonnika rozpuszczalną w wodzie i ma zdolność absorbowania wszelkich toksyn, włącznie z metalami ciężkimi. Ma zdolność wiązania cholesterolu i usuwania go z naszego organizmu. W związku z tym przyczynia się również do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i poprawienia jej parametrów – dodaje Aleksandra Osłów.
Uzupełnieniem diety detoksykującej jest aktywność fizyczna. W tym czasie można pozwolić sobie na rower, jogging czy nordic walking.
Tagi: detoks, dieta, dieta oczyszczająca, przemiana materii