Przez wieloletnie błędne przekonania panujące w naszej kulturze oraz mediach społecznościowych, słysząc określenie dieta kobiet myślimy od razu o restrykcjach, które drastycznie ucinają kalorie oraz ograniczają ilość spożywanych posiłków. Podczas gdy w diecie należy dostarczać niezbędnych składników odżywczych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Kaloryczność diety
Przy prawidłowej masie ciała oraz odpowiednim poziomie tkanki tłuszczowej, zdrowa dieta ma za zadanie utrzymanie prawidłowej aktywności fizycznej na takim poziomie, który jest zadowalający dla kobiety. Pomaga również zachować odpowiedni poziom tkanki mięśniowej. Składniki mineralne obecne w diecie pomagają utrzymać prawidłową masę ciała, przy jednoczesnym protresowaniu ciężaru oraz polepszaniu samej jego budowy. Należy pamiętać, że dieta to nie tylko redukcja masy, ale również cały nasz sposób jedzenia.
Darmowe porady dietetyczne, jakie możemy znaleźć w sieci są niezwykle przydatnym narzędziem. Osoby, które wiedzą jak dobrać kalorykę do masy mięśniowej oraz zawartości tłuszczu, doradzają jak odpowiednio ułożyć dietę. Należy pamiętać, że kaloryczność diety nie może być niższa niż ilość energii potrzebna do zapewnienia podstawowych funkcji życiowych. U kobiet pewna ilość tkanki tłuszczowej jest potrzebna, ponieważ zejście poniżej pewnego jej poziomu może powodować rozregulowanie gospodarki hormonalnej. Należy pamiętać również, że kwasy tłuszczowe są potrzebne w diecie.
Kaloryczność diety należy obliczyć na podstawie swojej aktywności fizycznej. I tak osoby, które wykonują niewiele treningów mogą uciąć więcej kalorii. Natomiast kobiety, które mają pracę fizyczną, a dodatkowo 5 razy w tygodniu trenują na siłowni, powinny zwiększyć, nawet znacznie kalorykę. Można to zrobić wykorzystując makarony pełnoziarniste.
Dieta kobiet – zalecane produkty
Produktami zalecanymi w diecie kobiet według strony kobieta.sfd.pl są przetwory mleczne w niezbyt dużej objętości oraz jak najmniej przetworzone produkty. Niektóre z nich poprawiają perystaltykę jelit, co już samo w sobie może powodować zmniejszenie masy ciała u kobiety. Ważny jest również sposób obróbki termicznej przygotowywanych potraw. Na diecie redukcyjnej nie należy smażyć potraw na oleju. Należy również tego unikać podczas stosowania diety w celu zachowania zdrowego trybu życia. Znacznie korzystniejszym sposobem jest pieczenie lub gotowanie potraw. Można również skorzystać z patelni grillowej i przygotować potrawę mięsną bez wykorzystania tłuszczu. Takie dania będą smaczniejsze oraz mniej ciężkie dla układu pokarmowego.
Źródło: Artykuł sponsorowany