Czekolada
Dla puszystej pani także……
Od zawsze piękne panie bez względu na wagę własnego ciała, uwielbiały spożywać słodkości pod każdą postacią. Jednak nie ukrywajmy, do tych najchętniej zjadanych łakoci należała czekolada.
…Czy to grubsza pani ładna
czy ta wiotka bardzo zgrabna
obie lubią czekolady
a z nią słodkie marmelady
poziomkowe i wanilki
słodkie babki i lentilki
zakrapiane budyniówki
i słodziutkie pyszne krówki…..
to nic że masz biodra grubsze
i policzki też nie chudsze
zjadał słodkie marcepany
niech kochają ciebie pany….
Co to takiego czekolada
Czekolada to wyrób cukierniczy, który jest sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, środka słodzącego, a w przypadku czekolady mlecznej także z dodatku mleka. Budził on zawsze zachwyt prawdziwych smakoszy, potrafił poprawiać zły humor i dzięki niemu łatwiej było panom wyznać kobiecie ukryty w sercu afekt.
Xococalit
Nasiona kakaowca, często były wykorzystywane przez Majów do produkcji napoju dla najbogatszych o nazwie Xococalit, zwany był on inaczej gorzka woda. Napój ten był również wykorzystywany podczas modłów i odpraw rytualnych, podczas których wprowadzał on mistrza ceremonii w trans lub głęboki sen. Xococalit był przyrządzany z roztartych ziaren kakaowca z dodatkiem miodu, chili, a nawet podawany był z kukurydzą. W celu uzyskania dekoracyjnej pianki, Xococalit przelewano z naczynia do naczynia.
W kulturze Azteków
Natomiast Aztekowie, rozdrabniali nasiona kakaowca by produkować zimny napój z kukurydzą, chili, miodem, wanilią i z suszonymi płatkami kwiatów. Dzięki odkryciu jakiego dokonał Krzysztof Kolumb, nasiona kakaowca mogły zostać przewiezione do Europy. Nie zachwyciły one jednak dworu hiszpańskiego królowej Izabeli, ponieważ Europejczycy nie wiedzieli jak je wykorzystać. Uwagę na nasiona kakaowca zwrócił Herman Cortes, który w 1518 roku odkrył zawierający 100 milionów ziaren kakaowca silos. Jednak dopiero w XVII wieku popularne stały się roztarte ziarna kakaowca, które zostały zalane ciepłą wodą z dodatkiem cukru. Stanowiły one przysmak zarówno młodych panien jak starszych matron, które po jego spożyciu uważały, że stają się piękniejsze i bardziej atrakcyjniejsze dla żądnych miłosnych przygód panów.
Napij damo się kakao
żeby ci się wydawało,
żeś chudziutka niczym witka
w talii cienka, cud kobitka
Niebo w gębie
Francis Fry z połączonego kakao, cukru i rozpuszczonego tłuszczu kakaowego wylanego do formy uzyskał pierwszą tabliczkę czekolady. Konszowanie czekolady zostało wynalezione przez Rudolfa Lindta szwajcarskiego cukiernika, zwanego Panem słodkości świata. To on zwykł mówić, że czekolada nie tuczy tylko daje energię, którą gdy się spożytkuje nie odłoży się w naszym ciele w postaci wałeczków tłuszczu. Zatem czekolada to przysmak dla puszystych pań także.
Ewa Michałowska – Walkiewicz