Daktyle – pochodzenie, zbiory, odmiany
Daktyle są owocami rosnącymi na palmie daktylowej, drzewie pochodzącym z Bliskiego Wschodu, chociaż obecnie uprawianym również w basenie Morza Śródziemnego, Azji, USA i Meksyku.
Daktyle rosną w dużych skupiskach, które zwisają ze szczytu tych palm. Z daleka wyglądają trochę jak wielkie kiście winogron. W miarę dojrzewania ich skóra staje się brązowa i marszczy się, gdyż coraz więcej wilgoci opuszcza owoc. To jest moment kiedy zazwyczaj są zbierane. Najczęściej zbiera się je ręcznie.
Po zebraniu przypominają duże pomarszczone rodzynki. Mimo swojego wyglądu nadal zawierają wilgoć. Całe daktyle mają w środku pestkę, którą należy usunąć przed zjedzeniem owocu. Często można kupić daktyle bez pestek. Suszone i świeże daktyle są dostępne przez cały rok, ale świeże są najlepsze od listopada do stycznia.
Istnieje wiele różnych odmian owoców, ale daktyle Medjool są jedną z bardziej znanych, ponieważ mają słodszy smak i bardziej lepką konsystencję niż inne.
Daktyle – wartości odżywcze, kalorie
Suszone daktyle, takie jak deglet noor, zawierają około 235 kalorii na 100 g (około 5 daktyli), mają znikomą ilość tłuszcz, 2,4 g białka, 58 g węglowodanów, z których wszystkie są cukrami (glukoza i fruktoza). Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego (około 4 g na 100 g).
Daktyle Medjool są zwykle większe i zawierają około 295 kalorii na 100 g (około 4 daktyle). Tak samo jak wcześniej wspomniana odmiana, mają znikomą zawartość tłuszczu, ale mają naturalnie wyższą zawartość cukru, 68 g węglowodanów na 100 g i trochę więcej błonnika – ponad 4 g. Mają także wyższą zawartość białka, około 3 g na 100 g.
Daktyle zawierają dużo błonnika i polifenoli, dobrze wpływających na zdrowie przewodu pokarmowego.
Daktyle zawierają również kilka witamin i minerałów, w tym wapń, witaminę K i magnez, wszystkie potrzebne dla zdrowych kości, selen, który jest przeciwutleniaczem, oraz pomaga zapobiegać uszkodzeniom tkanek i komórek przez toksyny, oraz folian, (witaminę B) biorący udział w tworzenie zdrowych czerwonych krwinek i ważny podczas ciąży.
Czy daktyle zawierają dużo cukru?
Tak – jeden daktyl zawiera co najmniej 6 g cukru. Jednak daktyle są również bogate w błonnik, co pomaga spowolnić trawienie i może zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi. Spożywanie daktyli z niektórymi pokarmami zawierającymi białko, takimi jak całe orzechy lub masło orzechowe, spowolni wzrost poziomu cukru we krwi.
Badania nad błonnikiem coraz częściej ujawniają jego ważną rolę w zdrowiu, od utrzymania zdrowego mikrobiomu jelitowego do zmniejszania ryzyka wystąpienia pewnych długoterminowych chorób.
Ile daktyli liczy się jako jedna porcja owoców i warzyw z zalecanych pięciu dziennie?
Około 80g daktyli wlicza się do jednej z twoich pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Jest to około trzech daktyli.
Czy możesz być uczulony na daktyle?
Tak, niektóre osoby są uczulone na daktyle. Łagodna reakcja może obejmować objawy, takie jak swędzenie ust lub języka, kichanie lub katar. Jeśli wystąpią te objawy po zjedzeniu owoców, porozmawiaj ze swoim lekarzem rodzinnym. Jeśli wystąpi poważniejsza reakcja alergiczna, natychmiast wezwij pogotowie ratunkowe.
Gdzie kupić daktyle?
Daktyle można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w sklepach internetowych oraz w niektórych supermarketach. Częściej spotykamy się z daktylami suszonymi, choć coraz łatwiej kupić również świeże owoce, nawet w niektórych supermarketach.
Źródło: Artykuł partnerski