Kotlety, rolady, kluski i pieczenie – tradycyjna kuchnia polska nie sprzyja ani naszej sylwetce, ani letnim upałom. Gdy z nieba leje się żar, warto zatem „odchudzić” nieco klasyczne przepisy. Pomysłów na tradycyjne polskie dania w lżejszej, letniej odsłonie, jest przecież sporo.
Idealna zupa na lato
Jaka zupa świetnie sprawdzi się w upalny dzień? Chłodnik! Choć kojarzony jest on z kuchnią litewską, przepisy na taką zupę znajdziemy w wielu książkach poświęconych tradycyjnej kuchni polskiej. Jaką recepturę warto wybrać?
Chłodnik polski z burakami to pożywne i smaczne danie, po które z chęcią sięgniemy nawet w największy upał. Jak go przygotować? Zacznijmy od przygotowania składników. Będą nimi przede wszystkim 2 buraki ćwikłowe, zielony ogórek, jajko, 3 szklanki maślanki oraz pół szklanki śmietany. Ważną rolę odgrywają tu również przyprawy: sól, pieprz, koperek i szczypiorek. Obrane i pokrojone na połówki buraki należy ugotować w szklance bulionu. Po ostudzeniu buraki należy zetrzeć na tarce. W międzyczasie można zetrzeć na tarce ogórka, a także posiekać koperek i szczypiorek. Należy też w z wyprzedzeniem ugotować jajko, a następnie pokroić je w kostkę. Gdy wszystkie składniki będą przygotowane, wystarczy wrzucić je do ostudzonego bulionu, a całość zalać śmietaną oraz maślanką.
Bigos z młodej kapusty
W polskiej kuchni ta potrawa zajmuje miejsce bardzo ważne. W okresie letnich upałów warto postawić na nieco zmodyfikowany przepis na bigos. Głównym składnikiem będzie tu młoda kapusta, połączona z cebulą oraz marchewką. A co z mięsem? Tu warto wybrać laskę niezbyt tłustej kiełbasy oraz mięso wieprzowe. Mięso należy ugotować, a pozostałą po tej czynności wodę – wykorzystać do gotowania poszatkowanej kapusty z marchewką pokrojoną w plastry. By kapusta nabrała smaku, należy dodać do niej odpowiednie przyprawy: ziele angielskie oraz liść laurowy. Na sam koniec należy dodać mięso, podsmażoną w międzyczasie kiełbasę, a całość doprawić przecierem pomidorowym, solą i pieprzem. Taki bigos, podany z ziemniakami lub z pieczywem, świetnie sprawdzi się jako wakacyjne danie obiadowe w wielu polskich domach.
Gołąbki w wersji bezmięsnej
Kuchnia polska to również gołąbki, czyli mielone mięso owinięte liściem kapusty, podawane z gęstym sosem. Gorące lato to idealny czas, by spróbować tego specjału w wersji wegetariańskiej. Jaki farsz sprawdzi się tu najlepiej? Wystarczy szklanka czerwonej soczewicy, marchew, czosnek i cebula, by przygotować lekki i pożywny zarazem farsz. Takie przyprawy, jak sos sojowy, kmin rzymski oraz kurkuma sprawią, że gołąbki w takiej wersji zachwycą każdego.
Pierogi w letniej odsłonie
Zimą najchętniej zjadamy te z mięsem lub ruskie. Lato staje się natomiast porą wymarzoną dla miłośników owoców. Jagody, truskawki – to tylko wybrane propozycje nadzienia, jakie może się pojawić w pierogach. Jak je przygotować? Tradycyjne ciasto na pierogi wystarczy zapełnić ulubionymi owocami, ugotować, a następnie – posypać cukrem, cynamonem lub polać śmietanką. Takie danie sprawdzi się doskonale w każdej wersji.
Lato to wymagająca pora dla tych, którzy kochają tradycyjne dania kuchni polskiej. Na szczęście wystarczy nieco zmienić dobrze znane nam przepisy, by wybornymi daniami cieszyć się w ich lżejszej, wakacyjnej wersji.
Źródło: Artykuł partnerski