Od kilku sezonów moda na prowadzenie zdrowego trybu życia zatacza coraz szersze kręgi. Rośnie świadomość społeczeństwa na temat wagi codziennej aktywności oraz tworzenia pełnowartościowych posiłków we własnej kuchni. W związku z tym zmianie ulega także ideał obowiązującego piękna – dzisiaj nie jest nią już maksymalnie szczupła sylwetka, ale pięknie wyrzeźbione i zdrowe ciało. Aby stać się jego posiadaczem, wcześniej wymienione regularne uprawianie sportu jest szczególnie istotne, ale nie na wiele się zda, jeżeli nie połączymy go z odpowiednią dietą.
Czym jest dieta?
Pozornie to proste pytanie, jednak okazuje się, że nie każdy rozumie pojęcie diety tak, jak powinien. Dla wielu osób to wciąż ograniczenie do minimum przyswajanego jedzenia lub korzystanie z „dobrodziejstw” cudownych diet pozwalających na zrzucenie 10 kg. w dwa tygodnie (nikogo nie trzeba przekonywać o negatywnych skutkach ich stosowania). Dzisiaj przez dietę rozumie się świadome przeprowadzenie trwałych zmian w codziennych nawykach żywieniowych oraz spożywanych produktach.
Bardzo mądrym rozwiązaniem jest uzupełnienie swojej diety w dodatkową ilość warzyw i owoców. Nie tylko soki, ale również koktajle owocowo-warzywne dają świetne efekty. Nie tylko są bardzo pożywne, ale dodają nam energii i witalności.
Warto przygotowywać swoje dania w taki sposób, aby nie traciły na wartości. W tym celu dobrze jest zakupić naczynie do gotowania na parze, w którym można przygotowywać różnego rodzaju potrawy. Zarówno mięso jak i warzywa, zachowają więcej swoich właściwości odżywczych, które przy tradycyjnym gotowaniu pozostawały w wodzie. Gotowanie na parze jest nie tylko zdrowe, ale także smaczne.
Warto pamiętać, że są produkty, których nie powinno łączyć się ze sobą. Warto więc pamiętać, że np. zielony ogórek nie stanowi dobrego duetu ze świeżymi pomidorami, gdyż ogórek zawiera enzym askrobinowy, niszczący w znacznym stopniu naturalnie występującą w pomidorach witaminę C.
W sytuacji, gdy nie wiemy jakich warzyw nie łączyć ze sobą, warto skorzystać z sałatek marki Fit&Easy. Nie tylko są one zdrowe i pożywne, ale również zaraz po odpakowaniu nadają się do zjedzenia. Warzywa są bardzo ważne w codziennej diecie, gdyż zawierają błonnik, który jest niezbędnym elementem wspomagającym przemianę materii.
Organizacja podstawą sukcesu
Dożywotnia zmiana nawyków żywieniowych to poważny krok, dlatego warto do niego podejść, jak do każdego realizowanego w pracy, czy domu projektu. Istotną kwestią jest analiza poprzednich nawyków, wykluczenie (lub ograniczenie) tych złych oraz przyswojenie w ich miejsce nowych, zdrowszych. Podstawą każdej diety jest mądrze skomponowany jadłospis. W praktyce oznacza to pięć w miarę regularnych posiłków dostarczających maksymalną ilość potrzebnych do zdrowego życia składników odżywczych. Warto dzień wcześniej poświęcić chwilę na ułożenie takiego menu, lub po prostu postawić w codziennych wyborach na warzywa, owoce i zdrowe węglowodany zawarte w razowym makaronie, ryżu, chlebie oraz wszelkiego rodzaju kaszach.
Dieta dla „zabieganych”
Dzisiejsze tempo życia często jest główną przyczyną powstawania złych nawyków żywieniowych – przez brak czasu zadowalamy się obiadem z sieciowych fast foodów, w biegu przegryzamy to, co najłatwiej kupić czyli batoniki, ciastka, czekoladę itd. Przy takim jadłospisie nawet codzienna godzina na siłowni nie pozwoli pozbyć się boczków i oponki, ucierpi również organizm pozbawiony wartości odżywczych i mikroelementów. Jak sporządzać zdrowe posiłki w domu? Okazuje się, że w dzisiejszych czasach to wyjątkowo proste. Sklepowe półki pełne są świetnych rozwiązań – gotowych do podania i umytych mieszanek sałat lub warzyw, pysznych kolorowych sałatek czy warzywnych zup, które mogą stanowić wartościowy dodatek do dania lub szybką porcję zdrowia przy napadzie głodu. – Istotną kwestią jest także sporządzanie własnych dań w domu: rano przed wyjściem do szkoły czy pracy lub dzień wcześniej. Dobrym rozwiązaniem jest także hurtowe gotowanie i zamrażanie pojedynczych porcji, kiedy wiemy, że nie będziemy mieli czasu na gotowanie. Z drugiej strony zdrowa kuchnia jest dzisiaj tak prosta: kaszę jaglaną z sezonowymi owocami można przygotować w 15 minut, potrawkę z kurczaka wzbogaconą o mieszankę gotowych sałat, np. marki Fit&Easy.
Tagi: dieta, zdrowe posiłki