Osoby przestrzegające diety wegetariańskiej, a w szczególności weganie stroniący od wszystkich produktów pochodzenia odzwierzęcego, tracą kilogramy znacznie szybciej niż osoby na innych dietach zorientowanych na odzyskanie prawidłowej masy ciała. W rzeczywistości mogą schudnąć o dwa kilogramy więcej w krótkim okresie czasu, uważa Ru-Yi Huang z E-Da Hospital w Tajwanie po porównaniu wyników efektywności 12 różnych diet. Wyniki badań zostały opisane w Journal of General Internal Medicine.
Przegląd Huang objął 12 randomizowanych prób kontrolnych, w których wzięło udział 1151 osób przestrzegających konkretnych diet w okresach pomiędzy 9 a 74 tygodniami. To pierwszy taki projekt łączący wyniki wielu niezależnych badań, który pozwolił określić skuteczność diety wegetariańskiej w porównaniu do innych planów dietetycznych, włączając w to popularną dietę Atkinsa czy plany żywieniowe rekomendowane przez American Diabetes Association czy US National Cholesterol Education Program.
W wyniku porównania odkryto, że osoby, które przestrzegały różnych odmian diety wegetariańskiej schudły średnio o 2,02 kg więcej niż odchudzające się osoby, które jadły mięso i inne produkty odzwierzęce. Dieta wegańska pozwalała stracić najwięcej zbędnych kilogramów, bo średnio o 2,52 kg więcej. Wegetarianie, którzy konsumowali produkty mleczne i jajka, schudli średnio o 1,48 kg więcej niż odchudzające się osoby, które nie przestrzegały diety wegetariańskiej. Badanie wykazało, że na efektywność utraty wagi wpływa nie tylko rodzaj pożywienia, ale również jego wartość kaloryczna. Wegetarianie, którzy przestrzegali dziennych limitów kalorycznych, tracili więcej kilogramów, niż wegetarianie, którzy nie przestrzegali takiego reżimu kalorii.
Zdaniem Huang, przewaga diet wegetariańskich może wynikać z wysokiej podaży pełnych ziaren, owoców i warzyw, charakteryzujących się niskim indeksem glikemicznym, wysoką zawartością błonnika, bogactwem antyoksydantów i minerałów. Piotr Poniński z firmy Polsoja zwraca uwagę, że efektywność diet wegetariańskich warto rozważać w dwóch dodatkowych aspektach: “Pierwszy aspekt, jest związany z tym, jakie produkty są z diety wyeliminowane – spożywanie mięsa i nabiału po prostu nie sprzyja obniżaniu masy ciała. Drugi aspekt, o którym warto pamiętać w tym przypadku, to szczególne właściwości określonych pokarmów roślinnych, które utrzymują organizm w zdrowiu. Na przykład z badań wynika, że soja pomaga redukować ilość tłuszczu gromadzącego się w wątrobach osób otyłych. Rośliny strączkowe są bardzo bogate w białko, dzięki czemu na długo pozostawiają nas sytymi. Guarana przyspiesza przemianę materii. Kiszonki nie tylko są świetnym źródłem probiotyków, ale również regulują system sygnałowy apetytu. Dzięki chilli szybciej doświadczamy uczucia sytości. Natura ma wiele takich skarbów”.
Damian Parol, dietetyk, dodaje: „Dieta wegańska jest ogólnie korzystna dla zdrowia, a stosunkowo łatwa możliwość utrzymania prawidłowej masy ciała to tylko jeden z jej atutów. Innymi mogą być rzadsze choroby serca, nowotwory i cukrzyca typu 2 u wegan. Osoby rozważające odchudzanie za pomocą diety wegańskiej powinny pamiętać o suplementacji witaminą B12, odpowiedniej podaży wapnia na przykład w postaci mlek roślinnych oraz o dostarczeniu kwasów omega 3 z produktów roślinnych lub kapsułek”.
Tagi: dieta wegańska, odchudzanie, weganizm